• Ürünler ve Sistemler
  • Bölümler
  • Dokümanlar
  • old attic of a house, hidden secrets

    Çatı Çeşitlerine Göre Çatı Yalıtım Nasıl Yapılır?

    Eylül 10, 2021

    Binalarda ısı ve ses yalıtımı için cephelerin yanı sıra çatı yalıtımı da yapılmaktadır. Knauf Insulation olarak çatı yalıtımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri bu yazımızda sizlere anlattık.

    Çatı yalıtımı söz konusu olduğu zaman ısı ve sesin yanı sıra, ışık ve su için de işlevsellik gösteren türden bir yalıtım akla gelmelidir. %25 oranında enerji tasarrufu sağlayan çatı yalıtımı sayesinde yağmur ve kar sularının mahal içine sızması, güneş ışığından kaynaklı olabilecek deformasyonların engellenmesi de söz konusudur.

    Çatı Türleri Nelerdir?

    Binalarda birbirinden farklı çatı türleri bulunmaktadır.

    • Soğuk Çatı: İki katmanlıdır. Taşıyıcı ile çatı örtüsü arasında bir hava yastığı bulunur.

    • Sıcak Çatı: Çatıyı meydana getiren katmanların hepsi bir bütündür. Aralarında bir hava yastığı bulunmaz.

    • Tek Yüzeyli Çatı:  Eğik halde bulunan tek bir düzlemden meydana gelen çatılardır.

    • Beşik Örtüsü Çatı: İki eğik düzlemin genellikle bir yatay şekildeki mahyada kesişimi ile meydana gelir.

    • Kırma Çatı: 45 derecelik açılar ile dört eğik düzlemin kesiştiği çatılardır.

    • Mansard Çatı: Farklı eğimlerden meydana gelen eğik düzlemlerin kesişmesi ile oluşan ve çatı arasını kullanmaya imkan veren çatılardır.

    ÇATI YALITIMI NASIL YAPILIR?

     Çatı yalıtımı için tek bir yöntem esas olarak alınmamaktadır. Farklı çatı türleri için uygun olan yöntemler ve yalıtım yapma amacına bağlı olarak da malzemeler değişiklik gösterebiliyor. 

    Soğuk çatılarda daha çok kullanılmayan bir yüzey bulunur. Mevcuttaki hava boşluğunda yer alan bu yüzey üzerine döşeme malzemesinin yerleştirilmesi sonucu çatı yalıtımı yapılmış olur. 

    Eğimli çatı yalıtımı için düz çatılarak göre daha fazla izolasyon malzemesi gerekir. Çünkü çatılar daha fazla yalıtım alanı barındırırlar. Döşeme üzeri ısı yalıtımı kullanılabileceği gibi mertek arası çatı yalıtımı yapılması da mümkün olur. Mertekler ile ısı yalıtım malzemesi arasında 5 cm’lik boşluklar bırakılacak şekilde yapılan yalıtım sayesinde daha iyi verim alınması mümkün olur. 

    Bunların dışında bir de dıştan içe olacak şekilde yalıtım yapılması mümkündür.  Bu doğrultuda ise koruyucu katman, ayırıcı keçeli katman, su yalıtım katmanı, teras çatı yalıtımı levhası, buhar kesici katman, eğim betonu ve betonarme döşeme olacak şekilde bir dizilim yapılır.

    ÇATI YALITIMI FAYDALARI NELERDİR?

     Çatılarda yapılan ısı yalıtımı başta enerji kaynaklarının çok daha az kullanılmasını sağlaması açısından hem ekonomik olarak hem de doğal kaynakların korunması bakımından ciddi bir fayda sağlamaktadır.

    Isı yalıtımının haricinde yağmur ve kar suları çatılar için ciddi boyutlarda sorunlara sebep olabiliyor. Özellikle de yoğun yağışlarda biriken su yalnızca çatı döşemelerinden sızmakla kalmayıp aynı zamanda binanın duvarlarına kadar yol izleyerek dairelerin tavanlarında da çok ciddi olumsuz sonuçlar ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple de yalıtım malzemeleri ile suyun emilimi, sızması gibi sorunların ortadan kaldırılması daha büyük masrafların ortaya çıkmasına engel olur.

    Çatılar binaların güneş ışıklarına doğrudan maruz kalan birincil bölgeleridir. Bu da hem ışığa hem ısıya hem de zararlı ışınlara maruz kalmaları anlamına gelir. Bu gibi etkenlerin olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaması için de yalıtım malzemeleri ile yapılacak olan yalıtım işlemi çok daha uzun ömürlü ve sorunsuz bir kullanım imkanı sunar.

    Siz de çatı yalıtımı için doğru malzeme seçimi yapmak istiyorsanız Knauf Insulation çatı yalıtım malzemelerine mutlaka göz atın!

    Bize Ulaşın!

    Size en uygun yalıtım işlemlerini sağlayabilmek için şimdi iletişime geçin.

    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:
    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    75. Yıl Mahallesi (Küçük Organize Sanayi) 1. Cad No: 1/G 26250 Eskişehir
    İhracat Sorularınız İçin:
    İhracat Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    Teknik Sorularınız İçin:
    Teknik Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation