• Ürünler ve Sistemler
  • Bölümler
  • Dokümanlar
  • Bird's eye view of Manhattan, looking down at people and yellow taxi cabs going down 5th Avenue.

    Dış Cephe Mantolama / Yalıtımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    Temmuz 26, 2021

    Dış cephe mantolama dikkatli bir işlem serisinin eksiksiz olarak uygulanması ile ihtiyaç duyulan performansı karşılayabilir. Bu açıdan da uygulama aşamasındaki sıralama, uygulama sırasında dikkat edilmesi gerekenler gibi pek çok hiyerarşi barındırır. Her geçen gün, özellikle de enerji kaynaklarının daha verimli ve doğru bir şekilde kullanılması bizleri çeşitli yöntemleri uygulamaya zorunlu bırakıyor. Önceden “Mantolama” dendiği zaman yalnızca daha az fatura ödemenin kazanımı akıllara gelirken şimdi ise ısı için ihtiyaç duyulan enerjinin daha az kullanılması sayesinde ısı için gerekli olan enerjinin de daha az kullanılması, binaların daha uzun ömürlü ve dayanıklı olması gibi etkenler de mantolama yaptırmakta rol oynuyor. Ancak mantolama işlemi sıradan bir işlem değildir. Profesyonel bir uygulama, doğru malzemeler ve özenli bir çalışma gerektirir. Aksi halde beklenen performansı göstermez.

    Dış Cephe Mantolama Aşamaları Nelerdir?

    Her uygulama belli bir dizi işlem gerektirir. Bu işlemlerin belli bir sıralamada yapılması da çok önemlidir. Dış cephe mantolama için izlenmesi gereken aşamalar: 1) Mantolama yapılacak olan yüzeylerin hazırlanması 2) Yalıtım için gerekli olan levhaların yapıştırılması 3) Levhaların sağlam bir şekilde monte edilmesi için dübellenmesi 4) Fileli köşe profili uygulamasının yapılması 5) Isı yalıtımı sıva uygulamasının yapılması 6) Donatı filesi uygulaması 7) Tek kat sıva yeterli olmadığı için ikinci kat ısı yalıtım sıva uygulamasının yapılması 8) Dış cephenin estetik görünümüne yeniden kavuşturulması için dış cephe boya astarı uygulaması 9) Mineral sıva uygulaması 10) Dış cephenin boyanması şeklinde olmalıdır.

    Dış Cephe Mantolamada Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

    Gerekli olan adımları sırası ile uygularken dikkat edilmesi gereken detayları da atlamamak çok önemlidir. Bu detayları ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

    YÜZEYLERİN HAZIRLANMASI

    Mantolama yapılacak olan yüzeylerin pürüzsüz olması önemlidir. Malzemelerin doğru bir şekilde yapışması ve monte edilmesi için eğimin 2 cm’den fazla olmaması, çeşitli hasarların, delik ve çatlakların giderilmesi gerekir. Bununla birlikte tozlanma ve yağlanmaların da temizlenmesi, döküntülerin ve kabarmış yerlerin fırçalanarak temizlenmesi şarttır. Akabinde ise yüzey tamamen kuruyana kadar beklenmelidir.

    UYGUN ORTAMIN OLUŞMASI

    Mantolama yaparken hava koşulları da önemlidir. Dış cephe mantolamanın yapılması için hava sıcaklığın +5 ile +30 derece olması idealdir. Ayrıca uygulama sırasında da ısı, rüzgar, yağmur gibi çeşitli hava durumu etkilerine karşın iskele ağının kurularak cephenin korunması tercih edilmelidir. Şayet 24 saat içinde don tehlikesi varsa ya da yüzeyler sağlam değilse kesinlikle kesinlikle uygulama yapılmamalıdır.

    YAPIŞTIRMA VE DÜBELLEME

    Levhaların uygulanması yapıştırma ve dübelleme olarak iki aşamadan oluşur. Öncelikle yüzeyin yeterli derecede yapıştırma kuvveti barındırdığına emin olarak yapıştırma işlemi yapılmalıdır. Daha sonra da dübelleme işlemi uygulanmalıdır.

    CEPHENİN DİĞER ALANLARI

    Yüzeyler haricinde açık kalan bölgeler, pencere, kapı ya da çatı kenarları ve balkonlar ısı yalıtım malzemesinin herhangi bir noktadan su ile temas etmesi engellenecek şekilde kapatılmalıdır. Cam, ahşap, alüminyum gibi yapı elemanlarının da zarar görmemesi için uygulama sırasında örtülerek kapatılması gerekir. Ayrıca yağmur olukları, uygulamanın son katı da yapıldıktan sonra 5 cm dışarı olacak şekilde inşa edilmelidir.

    İŞÇİ VE İŞ GÜVENLİĞİ

    İşçilerin üzerinde çalışacağı iskele kelepçelerinin uzunluğu sisten kalınlığına uygun olmalıdır. Ayrıca duvar ve iskele arasındaki mesafenin yeterli olması işçi güvenliği açısından önemlidir.

    MALZEMELERİN MUHAFAZASI

    Uygulama sırasında rahat bir çalışma ortamının yaratılması için kullanılacak malzemelerin uygun bir şekilde depolanması gerekir. Bununla birlikte yüzey sıvası, yapıştırıcı gibi malzemelerin deforme olmayacak koşullarda saklanmasına da dikkat edilmelidir.

    Dış Cepte Mantolama Kaç Gün Sürer?

    Uygulamanın süresi binanın metrajına, mimarisine, mantolama işlemini yapacak olan ekibin kaç kişiden oluşacağına ve hava koşullarının değişkenliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Normal şartlar altında 1000 m2’lik bir binanın tamamlanması ortalama olarak 20 gündür. Bu süre ekip sayısı artırılarak daha da aşağı çekilebilir. Ancak değişen hava koşulları işleme doğrudan etki ettiği için örneğin, sıvanın kurumamasına sebebiyet verebilecek bir durumun oluşması halinde hava şartlarının uygun olması ve sıvanın korunması beklenmek zorundadır. Aksi halde işlem doğru bir şekilde tamamlanmaz. Siz de alanında uzman tecrübesi ile hizmet veren Knauf Insulation dış cephe yalıtım malzemeleri sayesinde kaliteli bir sonuç almak için hemen mantolama için kullanılan ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

    Bize Ulaşın!

    Size en uygun yalıtım işlemlerini sağlayabilmek için şimdi iletişime geçin.

    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:
    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    75. Yıl Mahallesi (Küçük Organize Sanayi) 1. Cad No: 1/G 26250 Eskişehir
    İhracat Sorularınız İçin:
    İhracat Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    Teknik Sorularınız İçin:
    Teknik Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation