• Ürünler ve Sistemler
  • Bölümler
  • Dokümanlar
  • Haga Hospital, The Hague, Netherlands

    Hastanelerde Gürültü Kirliliğinin Zararları ve Ses Yalıtımının Önemi

    Ocak 24, 2022

    Hamlet Hospital Danemark 4
    MRI Scanner Room With Patient
    Blue closed door in empty hospital hall
    Equipment and medical devices in modern operating room. Generative AI
    Haga Hospital, The Hague, Netherlands

    Bu yazımızda hastanelerde gürültü kirliliğinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için ses yalıtımının önemini hastaların iyileşme süreçleri açısından anlatıyoruz.

    “Gürültü” dendiği zaman ilk akla gelen şehirde ya da konutlarda olabilecek gürültülerdir ancak hastanelerde de gürültü kirliliği bulunmaktadır. Hastanede çalışan sağlık personeli ve görevliler, hastalar ve hasta yakınları düşünüldüğü zaman zaten hiç de azımsanmayacak bir kalabalık olduğunu söylemek mümkündür. Bununla birlikte hastaların bina içinde farklı bölümler arasında gidiş gelişi, hasta yataklarının tekerleri, insanların konuşmaları, açılıp kapanan kapılar, ambulans sesleri, hastaların bağlı olduğu makinelerin sesleri ve daha pek çok şey mevcut kalabalığa eklenince gürültü katsayısı da artıyor. Bu durum da hastanelerde sağlığına kavuşmak için yatan hastalar açısından oldukça olumsuz koşulların ortaya çıkmasına sebep oluyor. 

    Gürültünün Sağlık Üzerindeki Etkisi

    Her insanın belli bir oranda gürültüyü tolere etmesi mümkündür. Tolerans kapasitesi ise kişinin yapısal özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak önünde sonunda kişinin gürültüye dayanmasının mümkün olmayacağı bir nokta da gelmektedir.

    Sağlıklı insanlar üzerinde bile;

    • Sözel iletişimin engellenmesi,

    • İşitme duyularında tahribat,

    • Huzursuzluk,

    • Davranış bozuklukları,

    • Karakter değişimleri gibi olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.

    Bu bağlamda, gürültü hasta insanlar üzerinde daha fazla etki etmektedir. Hali hazırda hassas ve zayıf olan bünyelerin ihtiyaç duyduğu uyku ve dinlenmeyi sürekli olarak bölen gürültü, hastalar açısından olumsuz bir ortam oluşturuyor. Oysa ki Dünya Sağlık Örgütü, uykunun iyileşmede büyük bir rol oynadığını vurgularken hastane koğuşları, dinlenme odaları ve tedavi merkezleri için ses seviyesinin yüksek sesli bir fısıltı sayılabilecek olan 35dB olması gerektiğini vurguluyor.

    Gürültünün Hastalar Üzerindeki Etkisi

    Bir hasta iyileşme sürecinde uykuya ihtiyaç duymaktadır. Rutin kontroller sebebiyle hastaların uykuları zaten bölünmektedir. Bunların haricinde bazı ağır ameliyat geçiren hastaların ise zaten ciddi boyutlara ulaşabilen ağrı ve sancıları da olabilmekte ve uyku ile ilgili yaşadıkları sorun bu sancılı sürecin daha zor geçmesine sebep olmaktadır.

    Uyku gereksinimi karşılanamadığı zaman bedensel ve ruhsal sağlık ciddi boyutta etkilenmektedir. Karar verme yetisinde zayıflama, algılama gücünün ve reflekslerinin zayıflaması yeterli uykuya alamayan bünyelerden görülmektedir. Hasta insanlar için daha kritik olan bu etkenlere gürültü sebebiyle kan basıncının, kalp atış hızının ve solunum hızının artması da eklenmektedir. Dolayısıyla da gürültü ve gürültüye bağlı olarak iyi bir uyku ve dinlenme süreci yaşayamayan hastaların ciddi sağlığına kavuşma süreci ertelenmektedir.

    Ses Yalıtımı İle Gürültünün Önlenmesi

    Pek çok hastanın ağır bir ameliyattan sonra bile tedavi sürecini tamamlamadan evine gitmek istediği bilinir. Bu sebeple hastane ortamında rahat edemeyen ve dinlenemeyen hastaların bu rahatsızlıklarını gidermek için gerekli olan ses yalıtımı işleminin uygulanması şarttır.

    Knauf Insulation olarak alanımızdaki uzmanlığımız ile hastaneler için de ideal ses yalıtımını sağlayacak olan malzemeleri üretmekteyiz. Yüksek ses absorpsiyon değerine sahip olan MP Acousticboard ile tavan ve dik yüzeylerde ses yalıtımı sağlamanız mümkün olmaktadır. Yangına karşı dayanımı ile A1 sınıfında olan Acousticboard sayesinde termal yalıtım da elde edilmektedir.

    Ses yalıtımı için ara bölmede kullanılabilecek olan Mineral Plus IPB serisi de hastanelerdeki gürültü kirliliğinin önüne geçilmesini için ses yalıtımını sağlamaktadır. Hava doğuşumlu sesleri absorbe eden Mineral Plus IPB serisi minimum tozuma yaptığı için uygulama sırasında da kolaylık sağlamaktadır.

    Diğer yandan ürünlerimiz iç hava kalitesine de katkıda bulunarak hastaların sağlığı için tehlike oluşturmaz aksine hava kalitesini iyileştirir. Bağlayıcısında zararlı herhangi bir kimyasal ürün içermediği için Knauf Insulation ürünleri iç hava kalitesine katkıda bulunur. Bağımsız Eurofins laboratuvar grubu tarafından da test edilmiş olan Knauf Insulation ürünleri, Eurofins Gold sertifikası ile yapısından kimyasal ürün barındırmaması sebebiyle ödüllendirilmiştir.

    Siz de Knauf Insulation ses yalıtım ürünleri ile hastanelerdeki gürültü kirliliğinin önüne geçebilirsiniz. Hastaların daha rahat şartlarda dinlenebilmeleri, sağlık personeli ve görevlilerin daha huzurlu şartlarda çalışabilmeleri içim siz de hemen Knauf Insulation ses yalıtım malzemeleri ile sağlık açısından uygun olan koşulları yaratın!

    Bize Ulaşın!

    Size en uygun yalıtım işlemlerini sağlayabilmek için şimdi iletişime geçin.

    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:
    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    75. Yıl Mahallesi (Küçük Organize Sanayi) 1. Cad No: 1/G 26250 Eskişehir
    İhracat Sorularınız İçin:
    İhracat Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    Teknik Sorularınız İçin:
    Teknik Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation