• Ürünler ve Sistemler
  • Bölümler
  • Dokümanlar
  • Fire Protection

    Hastanelerde ve Sağlık Merkezlerinde Yangın Güvenliğinin Önemi

    Mart 18, 2022

    Yangın Güvenliği için Yalıtım Neden Yapılmalıdır?

    Pandemi döneminde sayısı giderek artan yangınlar sebebiyle insan kaybında artışlar gözlenmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, pandemi süreci olan 2020 Ağustos ayı sonunda 2 bin 986 konutta, 113 fabrikada ve 4 bin 645 tane diğer binada yangın çıktığını kaydetmiştir. 

    Avrupa Komisyonu raporları da özellikle hastane binalarında yangın yalıtımının ne kadar gerekli olduğunu gösteren rakamlar sunuyor. Pandeminin başlangıcı olan Mart 2020’den Kasım 2021’e kadar dünya çapında 60’tan fazla hastanenin yandığı ve 400’den fazla kişinin öldüğü görülüyor. ABD Ulusal Yangından Korunma Derneği ise Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl ortalama 1.130 hastanede yangın çıktığını bildiriyor.

    Dünya çapında ve hastaneler de dahil olmak üzere risk teşkil eden, facia ile sonuçlanabilecek olaylardan ötürü “Binaların Yangın Korunması Hakkında Yönetmelik”, yangın yalıtımı açısından gerekli olan kapsamı belirler. Bu kapsam doğrultusunda binalardaki yangın yalıtımının gereklilik uyarınca yerine getirilmesi gerekir. 

    Yangın Güvenliği için Yalıtım Nasıl Yapılmalıdır?

    Yangın Yönetmeliği; binalarda yapılacak olan yangın dayanımı yüksek olan malzemeler ve yapının özelliklerine göre değişen gereklilikleri belirtir. Bu esaslara uygun olarak yangın dayanımı A1 sınıfı olan yangın yalıtım malzemelerinin özellikle de giydirme cephede uygulanması gerekir. 

    Dış cephe dışında yangının bina içinde yayılmasını önlemek için ara bölme yangın yalıtım uygulamalarını da kullanmak gerekmektedir. Yönetmelikte bu alanlarda kullanılacak olan malzeme niteliklerine uygun olarak yangın yalıtım malzemesi seçilmeli ve uygulanmalıdır.

    Elektrik trafosu, elektrik kaçağı, tüp patlaması, güç kaynağı arızası, yanlış kurulama sahip tesisatlar ve daha pek sebepten hastanelerde yangın çıkması söz konusudur. Hastanenin sadece bir bölümünde çıkan yangının, binanın yangın yalıtım malzemeleri ile giydirilmemesi durumunda yangının diğer binalara sıçraması ve iç bölümlere yayılması gibi riskleri teşkil etmesi mümkündür.

    Yangın Güvenliği için Yalıtımının Faydaları Nelerdir?

    Yangın güvenliği için yalıtımı olmayan binalar çarpık kentleşmenin de daha fazla zemin hazırladığı yangın riskine karşı çok açıktır. Pek çok sebepten binalarda çıkabilecek olan yangının kontrol altına alınması, itfaiye tarafından müdahalenin kolaylaşması, insanların tahliye edilebilmesi ve çevre binalara sıçramasını engellemek için yalıtım yapıdaki en önemli güvenlik bileşenlerinden biridir.

    Yangın yalıtımı, yalnızca alevlerin yürümesinin önüne geçmekle kalmıyor; yangın sırasında ortaya çıkan dumanın yayılmasını ve dumandan zehirlenmeye bağlı olarak yaşanacak can kayıplarının da önüne geçer. 

    Hastanelerde Yangın Riskini Azaltmak için Neler Yapılmalıdır?

    Öncelikle hastanenin mimari yapısının yangın karşısında maksimum güvenliği sağlayacak şekilde bölmelendirilerek yapılması gerekir. Bununla birlikte yangın dayanımı yüksek olan malzemelerden yapılan havalandırma sistemleri, kapı ve duvarlar tercih edilmelidir. 

    Bu mimari temele ek olarak binanın yangın yalıtım malzemesi ile yangına  karşı dayanımının arttırılması gerekir. Knauf Insulation’da yer alan A1 sınıfı mineral yün yalıtım malzemelerini tercih ederek hastanelerde yangına karşı çok daha güvenli bir ortam oluşturabilirsiniz. Siz de yangın riskine karşı önlem almak için hemen Knauf Insulation mineral yün yalıtım ürünlerini yakından inceleyin.

    Bize Ulaşın!

    Size en uygun yalıtım işlemlerini sağlayabilmek için şimdi iletişime geçin.

    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:
    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    75. Yıl Mahallesi (Küçük Organize Sanayi) 1. Cad No: 1/G 26250 Eskişehir
    İhracat Sorularınız İçin:
    İhracat Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    Teknik Sorularınız İçin:
    Teknik Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation