• Ürünler ve Sistemler
  • Bölümler
  • Dokümanlar
  • Ceiling mounted cassette type air conditioner and modern lamp light on white ceiling. duct air conditioner for home or office

    Havalandırma Kanalı İzolasyonu Nasıl Yapılır?

    Eylül 01, 2021

    Havalandırma kanalları genel olarak konutlarda ya da AVM, hastane, otel gibi çok sayıda kişi barındıran yapılarda havalandırmanın temel parçaları arasında yer alır. Havalandırma sistemi havalandırma kanalları, fanlar gibi bir bileşenlerden oluşur ve iç mekan havasını hem ısı hem de hijyen açısından ideal koşullarda tutmayı sağlar. Bu sebeple de özellikle ticari yapılar göz önünde bulundurulduğu zaman havalandırmanın önemi büyüktür.

    Havalandırma Kanalı İzolasyonu

    Yapıların içindeki havanın ideal koşullarda olmasını sağlayan havalandırma sistemlerinde hava kanalları için izolasyon işlemi de yapılabilir. Hem ses hem de ısı açısından çok daha konforlu kullanım avantajı sunan izolasyon sayesinde iç ortam havası her zaman temiz tutulurken ortamın kendisi de havalandırma gürültüsünden arındırılmış olur. Hava kanallarının izolasyonu hava kanallarının boyuna, çapına ve faaliyet alanına göre farklılık gösterir. Her hava kanalının izolasyon için uygun olması söz konusu olmayabilir. Bu sebeple de daha başta hava kanalı seçilirken izolasyona uygun olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi halde yapılması planlanan izolasyon havalandırma sisteminde olumsuz etkiye sebep olabilir. Ancak iyi bir izolasyon, çok genel hatları ile havalandırma kanallarının dış yüzeylerinin kaplanması işlemi ile gerçekleştirilir.

    Havalandırma Kanal İzolasyonu Özellikleri Nelerdir?

    Havalandırma kanallarının izolasyonu sayesinde iç ortam havası gözle görülmeyecek kadar küçük kirden, toz ve mikroplardan arındırılırken kanallarda hava akımından kaynaklanan sesin de azalması mümkün olacak. Yalnızca sesi izole etmekle kalmayıp ısı izolasyonu açısından da katkı sağlar. Hava kanallarının gereken faaliyeti yerine getirmesi ve uzun ömürlü kullanılması için ısıdan dolayı zarar görmesinin ve kullanım ömrünün azalmasının önüne geçilir.

    Havalandırma İzolasyonu Çeşitleri Nelerdir?

    Hem ses hem de ısı izolasyonu yapılması mümkündür. Kanallardaki fanların gürültü ile çalışması ve hava akımından dolayı oluşan gürültü özellikle de konser, tiyatro, sinema gibi etkinliklerin düzenlendiği kapalı alanlar için bir sorun teşkil edebilir. Isı izolasyonu ise havalandırma kanallarının, özellikle de sıcak havalarda çok daha fazla zarar görmesine sebep olabilir. Bu sebeple de ısı yalıtımı havalandırma kanallarının aşırı ısıdan korunmasını sağlayabilir.

    Kanal İzolasyonunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

    Kanal izolasyonu yapılırken kullanılacak olan malzemeler birbirinden farklı olabilir. Poliüretan: Isı yalıtımını oluşturmak için tercih edilen köpük şeklinde bir yalıtım materyalidir. Güneş gören yerlere uygulandığı zaman koruyucu boya ile boyanır. Cam Yünü: Şilte, levha ya da boru şeklinde imal edilir ve –50 ile +250 derecelik bir ısı aralığında kullanılır. Isı ve ses yalıtımı işlevi görür. Bununla birlikte akustik düzenlemeye yardımcı olur ve yangına karşı bir güvenlik de sağlar. Taş Yünü: Isı ve ses izolasyonunda kullanılır. Alüminyum folyodan oluşan kısmı dış yüzeye gelir ve hava sızdırmaması için bantlarla sabitlenir. Kauçuk Levhalar: Düz şekilde üretilen malzemenin hammaddesi de kauçuktur. Malzeme ile kanal arasında boşluk kalmayacak şekilde uygulanması ve sızıntı riskini önlemek için de yapıştırılması gerekir. İzolasyon Malzemesi Tercihinde Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler Nelerdir? İzolasyon malzemesi seçerken ise aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır:

    • Isı iletim katsayısı

    • Yoğunluğu

    • Yangın sınıfı

    • Sıcaklık ve mekanik dayanımı

    • Buhar difüzyon direnci

    • Boyutsal kararlılık

    • Su emme

    • Yanması durumunda malzemeden çıkacak dumanın insan sağlığı açısından ne derece risk taşıdığı

    • Doğaya zararının olup olmadığı

    • Bakteri oluşumuna ne derece engellediği

    • Maliyeti

    Hangi Alanlarda Havalandırma Kanalı İzolasyonu (HVAC) Yapılır?

    Havalandırma sisteminin bulunduğu yapılardaki havalandırma kanallarına uygulanabilir. AVM’ler, marketler, sinema, tiyatro, opera salonları, kafe ve restorantlar, iş merkezleri, hastaneler ve konutlar başta olmak üzere pek çok alanda uygulama söz konusudur. Üstelik pek çok faydası da bulunmaktadır:

    • Sıcaklığı korumaya yardımcı olur.

    • Enerji kaybını azaltarak maliyetleri düşürür.

    • Ses izolasyonu sayesinde gürültüden arındırır.

    Özellikle Knauf Insulation Klimaboard ürününün akustik özelliği sayesinde metalden yapılmış olan havalandırma kanallarından çıkan sesin azaltılması konfora büyük oran katkı sağlar. Doğaya zarar vermeyen ürünler ile performansı artıracak izolasyon uygulamaları için ideal ürünlere sahip olan Kanuf Insulation’ı ziyaret ederek siz de hava kanallarının izolasyonu için doğru ürünü seçebilirsiniz.

    Bize Ulaşın!

    Size en uygun yalıtım işlemlerini sağlayabilmek için şimdi iletişime geçin.

    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:
    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    75. Yıl Mahallesi (Küçük Organize Sanayi) 1. Cad No: 1/G 26250 Eskişehir
    İhracat Sorularınız İçin:
    İhracat Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    Teknik Sorularınız İçin:
    Teknik Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation