• Ürünler ve Sistemler
  • Bölümler
  • Dokümanlar
  • 1173199025

    Okullarda Gürültü Kirliliği (Ses Kirliliği) Nasıl Önlenir?

    Eylül 23, 2021

    Genel olarak hayatımızda bir sorun olan ve yaşam standartlarının kalitesini düşüren gürültü kirliliğini doğru yalıtım malzemesi ve teknikleri ile engellemek mümkündür. Yeni eğitim ve öğretim yılı, yaşanan pandemi sebebiyle uzun bir aradan sonra yüz yüze olacak şekilde yeniden başladı. Bu da hem öğretmenler hem de öğrenciler için normale dönüş sürecinin pek çok olumlu etkisini beraberinde getirirken ülkemizdeki okulların pek çoğunda ortaya çıkan gürültü kirliliğinin de yeniden ortaya çıkmasını sağlıyor. Ancak doğru bir yalıtım yapılması halinde bu sorunun ortadan kalkması da mümkündür.

    Gürültü Kirliliği Nedir?

    Özellikle büyük şehirler için ilk akla gelen motorlu taşıtlardan kaynaklı olan sesler olsa da gürültü, bir diğer adıyla ses kirliliği aslında insan, hayvan, makine olmak üzere her türlü sesten ötürü insan ve hayvan yaşamının olumsuz etkilenmesidir.

    Okullarda Gürültü Kirliliğinin Sebepleri ve Sonuçları Nelerdir?

    Okullarda yeterli ses yalıtımının olmaması gürültü kirliliğinin ortaya çıkmasına sebep olur. Özellikle büyük ve kalabalık sınıflarda düşük ses ile konuşulması halinde bile sayıca çok fazla insan sesinin çıkması gürültü sebebi olabilir. Ayrıca yine sınıflarda ya da okul koridorlarında yankının meydana gelmesi de mevcut sesi, ses kirliliğine dönüştürür. Okullardaki ortamın öğretmen ve öğrenciler üzerindeki etkisi kaçınılmazdır. Gürültü kirliliğinin oluşması okullarda iletişimi, ders anlatımını zorlaştıracağı için daha yüksek sesle konuşmaya ihtiyaç duyulacaktır. Bu da hem fiziksel olarak daha yorucu hem daha stresli bir ortamın oluşması hem de kısır döngü halinde gürültü kirliliğinin artmasında etkili olacaktır. Sadece fiziksel ortam koşulları uzun vadede psikolojik açıdan da sağlıksız bir ortamın oluşmasına sebep olacaktır.

    Ses Yalıtımı Nedir?

    Gürültü kirliliğinin önüne geçilmek için uygulanacak bir yöntem olan ses yalıtımı, duvarlar arasından geçen rahatsız edici sesleri engellemek için belli malzemeler ile yapılan ve sesin yalıtılmasını sağlayan bir izolasyon işlemidir. Ses yalıtımı sayesinde okullarda mevcut bulunan gürültünün azaltılması, sınıf içinde daha iyi bir akustiğin sağlanması mümkün olur.

    Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

    Ses yalıtım malzemeleri dendiği zaman akla ilk gelen ürün mineral yündür. Uygulama açısından kolaylık sağlayan, minimum tozunum yaptığı için insan sağlığına uygun olan ve doğaya zarar vermeyen bu ürün levhaları öncesinde ve sonrasında gerekli olan bir dizi işlem ile duvarlara monte edilir. Öncelikle duvarların zemin ve tavan ile bağlantısının sağlanması için kenar profilleri ses yalıtım bandı ya da macun ile bağlantısı yapılır. Daha sonra ise çerçeve profiller taşıyıcı görevini görebilmesi için sıkılaştırma elemanları ile sağlamlaştırılır. Duvarın bir yüzüne alçı plaka yerleştirilir ve vidalar yardımıyla sabitlenir. Knauf Insulation IPB serisi mineral yün yalıtım levhaları ara bölme duvarı taşıyıcı sisteminin dikey profillerine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra ise ara bölme duvarı kapamak için alçı plaka ile kaplama işlemine geçilir ve duvarın son kat kaplaması yapılır.

    Knauf Insulation ile İnsana ve Doğaya Dost Çözümler

    Sınıflarda işlenen dersin kalitesinin artması, anlaşılabilirliği çok daha yüksek bir verimle sağlayabilmek, eğitim odaları ya da konferans salonlarındaki etkinliklerin tam fayda sağlaması için teknikler kadar malzeme de önemlidir. Hem öğretmenlerin hem de çocukların sağlığına dost olduğu gibi doğaya da zarar vermeyen ürünleri ile Knauf Insulation’ın IPB serisi ürünlerini kullanabilirsiniz. IPB 037 ile hava doğuşumlu sesleri absorbe etmesinin yanı sıra ısı yalıtımı da sağlar. IPB 039 yüksek ses absorpsiyon özelliği ile ses yalıtımı sağlar. Yangına karşı tepkide A1 sınıfındadır. Ayrıca devrim niteliğindeki Ecose teknolojisi ile üretilir. Uygulaması kolay, kaliteli ve uzun ömürlü kullanım sunan Knauf Insulation ürünleri ile siz de ses yalıtımı sağlayarak okullarda çok daha iyileştirilmiş bir ortam sağlayabilirsiniz.

    Bize Ulaşın!

    Size en uygun yalıtım işlemlerini sağlayabilmek için şimdi iletişime geçin.

    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:
    Tüm Merak Ettiğiniz Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    75. Yıl Mahallesi (Küçük Organize Sanayi) 1. Cad No: 1/G 26250 Eskişehir
    İhracat Sorularınız İçin:
    İhracat Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation

    Teknik Sorularınız İçin:
    Teknik Sorularınız İçin:

    Knauf Insulation